Ga naar de inhoud

Stefan Hofkes – dirigent en artistiek leider

Stefan Hofkes kreeg zijn opleiding in Nederland, waar hij zijn UM piano behaalde.
Hij vervolgde zijn studie directie in Engeland aan de Guildhall School of Music and Drama, bekroond met de Ricordi Conducting Award (1997). Hij mocht zich verheugen in persoonlijke adviezen van Bernard Haitink.
Tegenwoordig combineert hij zijn werkzaamheden als artistiek leider en dirigent van de Reading Symphony, de Bristol Concert Orchestra en Brent Opera Londen met buitenlandse uitnodigingen (Limburgs Symfonie Orkest, Transsylvanisch Staatsorkest, Orchester des Landesregierung, Düsseldorf).
Ook speelt hij als pianist veel kamermuziek, met recitals in Engeland, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.
In 2001 dirigeerde Stefan de Boston Symphony als finalist in de Tanglewood Festival Fellowship.
Werken met de jeugd heeft een warm plaatsje in zijn hart: als artistiek leider van het Aries Ensemble voor eigentijdse muziek gaf hij voor schoolkinderen uitvoeringen van o.a. l’ Histoire du Soldat, maar ook het voor de jeugd tot begrijpelijk niveau en aanvaardbare tijdsduur brengen van belangrijke meesterwerken is hem toevertrouwd.
Zo bewerkte hij Mozarts Don Giovanni voor kamerensemble, met veel succes uitgevoerd met Bushey Opera Group in Londen en in de Maartenskerk in Doorn.
Tevens had hij de leiding over de productie van Brittens jeugdopera The Little Sweep, waarbij de koren zelfs met veel enthousiasme werden gezongen door muzikaal totaal ongeschoolde basisschoolkinderen.

lees het interview met Stefan Hofkes