Ga naar de inhoud

Stefan Hofkes – artistiek leider

Stefan Hofkes (1972, Doorn) organiseerde als conservatoriumstudent al concerten in het Beauforthuis in Austerlitz. Nadat hij in Nederland zijn opleiding tot uitvoerend musicus piano had voltooid (onder Ton Hartsuiker, Alan Weiss en Alexander Warenberg), vertrok hij naar Londen om daar aan het befaamde Guild Hall directie te studeren. Hij werd bekroond met de Ricordi Conducting Award (1997) en mocht zich verheugen in persoonlijke steun en adviezen van Bernard Haitink. Door hem werd hij tevens uitgenodigd voor een “auditor-stage” aan de Royal Opera House Covent Garden tijdens zijn productie van “Der Ring des Nibelungen”.

In 2001 dirigeerde Stefan de Boston Symphony als finalist in de Tanglewood Festival Fellowship competition. Stefan is inmiddels een veelgevraagd musicus en combineert zijn werk als artistiek leider en dirigent van o.m. de Reading Symphony met buitenlandse uitnodigingen (Limburgs Symfonie Orkest, Transsylvanisch Staatsorkest, Lisbon Metropolitan Orchestra e.a.) en een drukke carriere als kamermuzikant en begeleider. Hij maakt concertreizen van Europa tot aan Dubai en de Verenigde Staten. Met klarinettist Nicholas Shipman maakt Stefan in mei zijn debuut in Londens befaamde Wigmore Hall. Hun cd-releases op het Britse BVD label zijn zeer enthousiast ontvangen in de Engelse pers.

Gevestigd in Londen komt Stefan nog regelmatig naar het Beauforthuis voor concerten. Werken met jongeren heeft een warm plaatsje bij hem: als artistiek leider van het Aries Ensemble voor eigentijdse muziek gaf hij uitvoeringen van o.a. l’Histoire du Soldat voor schoolkinderen. Ook het voor jongeren tot begrijpelijk niveau brengen van belangrijke meesterwerken is hem toevertrouwd. Zo bewerkte hij Mozarts Don Giovanni voor kamerensemble, met veel succes uitgevoerd in Londen en in de Maartenskerk in Doorn. Tevens had hij de leiding over de productie van Brittens jeugdopera The Little Sweep, waarbij de koren zelfs met veel enthousiasme werden gezongen door muzikaal totaal ongeschoolde basisschoolkinderen.

Stefan Hofkes is mede-oprichter en artistiek leider van het zomerse OPERA! Festival in het Beauforthuis, dat dit jaar voor de vierde keer wordt georganiseerd, van 24 t/m 30 juli. Hij is dirigent van de Young London Opera, een internationaal operagezelschap bestaande uit professionele jonge zangers afkomstig van de befaamde Londense opleidingen.