Ga naar de inhoud

Shakespeare voor kinderen (2009)

Met Peer Mascini, Spinvis & Remko Vrijdag

Uniek & eenmalig te zien op Festival Achter de Linie: de beroemde toneelstukken MacBeth (lekker bloederig!), Hamlet (to be or not to be) en King Lear (vaders en dochters) van Shakespeare!

Vrij vertaald tot grappige, spannende verhalen, voor kinderen vanaf 8 jaar, maar volwassenen mogen het eigenlijk ook niet missen. Voorgelezen door Peer Mascini, Carel Alphenaar en Remko -Vliegende Panter- Vrijdag. En met muziek!

Je kunt losse kaarten kopen of met korting een abonnement nemen op allerdrie de voorstellingen (voor kinderen, CJP, studenten € 25; kinderen met sociale kortingspas € 12,50 en voor volwassenen € 40).

1. MACBETH met Peer Mascini
donderdag 20 aug, 18.00-20.00 uur
De wrede Schotse koning MacBeth leefde in de elfde eeuw, diep in het duister van de duistere Middeleeuwen. Hij stootte koning Duncan van de troon en ging er zelf op zitten; want opgestaan is plaats vergaan.
Acteur Peer Mascini draagt voor uit MacBeth, vrij vertaald door de dwarse schrijvers Robbert-Jan Henkes en Erik Bindervoet. Begeleid door de vrolijke, wrange muziek van Klaas ten Holt, voor een klein ensemble: 
Margreet Niks (fluit), Stefanie Liedtke (fagot), Marc Kaptijn (trompet), Wilbert Grootenboer (slagwerk), John Snijders (klavecimbel) en Emma Breedveld (viool). Dirigent: Jim Roodnat.

2. HAMLET met Carel Alphenaar
vrijdag 21 aug, 18.00-20.00 uur
“Hallo. Dit is Hamlet. Er gebeurt zo veel. Mijn vader is overleden. Op een geheimzinnige manier. Door een slangenbeet, zeggen ze. Toen hij sliep in de tuin. Hij was koning van Denemarken. Zou ik de nieuwe koning van Denemarken worden? Vergeet ‘t. Mijn oom, zijn broer, heeft zich tot koning laten uitroepen. Meteen daarna is ie getrouwd met m’n moeder. Moet je horen hoe schijnheilig hij het brengt.”
Deze Hamlet is geschreven door regisseur, spreekstalmeester Carel Alphenaar en hij draagt het werk zelf voor. Met muziek op klavecimbel van Guus Janssen.

3. KING LEAR met Remko Vrijdag & Spinvis
zondag 23 aug, 16.00-17.30 uur
De dochters van Lear wonen bij hun vader. De koning van de Wagenweg noemen ze hem. Hij runt een restaurant, dat in de wijde omtrek bekend staat om z’n overheerlijke koude schotels. Maar vader Lear is moe en wil z’n bezit overdoen aan z’n kinderen. Dat is vragen om problemen. Lear ontpopt zich als een grillige, sentimentele man met losse handjes. En wat doen de dochters vervolgens met zo’n ingewikkelde vader? Hoe kom je van die zeurpiet af?
King Lear heet in deze bewerking van Moniek Merkx ‘Lears Dochters’ en wordt voorgedragen door Remko Vrijdag, één van de drie leden van De Vliegende Panters. De muziek is afkomstig van Spinvis.

Van luisterboek tot voorstelling
Stichting Parlando brengt in het najaar een box met 5 cd’s uit met bewerkingen van Shakespeares toneelstukken. Op het festival hoor je er daarvan drie eenmalig, live voorgedragen en gespeeld. Stichting Parlando is in het leven geroepen omdat ze het aanbod van luisterboeken voor kinderen vaak kinderachtig vindt. Parlando neemt kinderen serieus en wil het juist prikkelen en uitdagen. Hierdoor en dankzij de medewerking van acteurs, regisseurs, schrijver en musici van formaat, zijn deze Shakespeare vertellingen zowel boeiend voor kinderen als volwassenen. Shakespeare’s verhalen over liefde, dood en oorlog zijn nog altijd actueel, maar nieuwe settings kunnen de verhalen wellicht nog dichterbij brengen.