Ga naar de inhoud

Reis over Zeven Zeeën (2011-2012)

Met de liedjes nog rondzingend in onze hoofden, kijken we met een ongelofelijk blij en tevreden gevoel terug op zondag 22 april 2012, waarin totaal meer dan 150 kinderen hebben meegewerkt aan twee schitterende uitvoeringen van de voorstelling Reis over Zeven Zeeën in de Oosterkerk in Zeist: op het toneel, in het orkest en achter de schermen.

De kinderen uit het orkest en de ‘achter de schermen’-groep zijn afkomstig van De Stuifheuvel, basisschool voor kinderen met een lichte beperking. Ze begonnen in januari met de voorbereidingen: met muzieklessen (op gitaar, trompet, klarinet, accordeon of cajon), de meesten hadden nog nooit een instrument in handen gehad. Vanaf maart zijn ze samengebracht in twee orkesten om de liedjes van de voorstelling te leren spelen. Ook ontwierpen ze posters, maakten ze decorstukken en schreven een artikel voor de lokale krant (zie bijlage). Tegelijkertijd kwamen de afgelopen maanden wekelijks kinderen uit de hele regio bijeen in de theatergroep om het stuk, geschreven en geregisseerd door Jette van den Berg, in te studeren.

Zondag 22 april was het eindelijk zover en konden deze kinderen laten zien wat ze alleemaal hebben geleerd. Ze hebben het geweldig gedaan!

Maar niet zonder de hulp van vele ouders, vrijwilligers en medewerkers en een ijzersterk artistiek team. We hebben allemaal ontzettend genoten van dit project!!!

En hopelijk niet voor het laatst! We werken alweer aan plannen voor een project in de zomer. Op de hoogte blijven? Stuur een mailtje met ‘nieuwsbrief aan’ naar info@nullachterdelinie.nl.


Voorstellingen Reis over Zeven Zeeën

Zondag 22 april om 17.30 & 20.15 uur in de Oosterkerk in Zeist

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de muziektheatervoorstelling Reis over Zeven Zeeën van schrijfster/regisseur Jette van de Berg. 25 kinderen uit de hele regio studeerden onder haar leiding wekelijks het stuk in. 100 kinderen van basisschool De Stuifheuvel kregen de afgelopen maanden muzieklessen van de Zeister Muziekschool en vormen twee orkesten die de liedjes uitvoeren. Ook werkten zo´n 30 kinderen op de Stuifheuvel achter de schermen aan posters en decorstukken.

Op 22 april is het eindelijk zover, dan wordt Reis over Zeven Zeeën uitgevoerd in de Oosterkerk in Zeist. Beide orkesten voeren de voorstelling eenmaal uit. Reis over Zeven Zeeën is een spannend verhaal waarin een groep kinderen tussen de piraten en de monsters belandt nadat ze probeerden te ontsnappen aan een uitje naar het belastingmuseum.

Reis over Zeven Zeeën is mede tot stand gekomen dankzij deelname aan het Programma Kinderen Maken Muziek, dat Prinses Máxima met haar 40ste verjaardag in het leven heeft geroepen, met als doel om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met een muziekinstrument. Zie www.kinderenmakenmuziek.nl voor meer informatie.

Datum: zondag 22 april 2012
Aanvang voorstellingen:
17.30 & 20.15 uur
Locatie: Oosterkerk, Woudenbergseweg 44, Zeist
Entree: € 5 normale prijs en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar en mensen met een kleine beurs

Script & regie – Jette van den Berg; muziek & arrangementen – Bart Soeters & Floris Verbeij; dirigent – Marieke Moraal; ensemble – Liesbeth Janse (zang), Floris Verbeij (piano), Bart Soeters (bas) & Janco van der Kaaden (percussie)

Reis over Zeven Zeeën is een samenwerking tussen De Stuifheuvel, Zeister Muziekschool en Stichting Kamperlinie en tot stand gekomen dankzij Kinderen Maken Muziek, Provincie Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Zeist, Van Veenendaal-Bot Stichting.


Máxima over Kinderen Maken Muziek

Prinses Máxima vertelde in Kunststof TV over Kinderen Maken Muziek, waaraan Achter de Linie ook deelneemt. Bekijk het interview
Bekijk het bezoek van Máxima aan een ander project in Heerhugowaard

Lees ook het artikel over de muzieklessen op de Stuifheuvel in De Nieuwsbode: klik hier

Máxima over muziek

“Wat doet muziek? Muziek maken geeft plezier, het is leuk om te doen. Maar tijdens mijn bezoeken zie ik dat de kinderen zoveel discipline en concentratie opdoen, en dat dat ook grote effecten heeft op het overige onderwijs. Het samenwerken met andere kinderen geeft zoveel meerwaarde. We weten ook uit onderzoek dat het de verbeeldingskracht en het inlevingsvermogen stimuleert. Het helpt kinderen te leren op een goede manier met elkaar om te gaan. Ook natuurlijk door het aspect van naar elkaar luisteren en op elkaar ingespeeld raken. Daarnaast bevordert muziek maken de creativiteit en de emotionele intelligentie. Allemaal geen kleine zaken vandaag de dag!

“Ook in mijn eigen gezin is muziek maken belangrijk. Amalia speelt viool, en Alexia en Ariane piano. Maar los daarvan wordt er bij ons thuis altijd gezongen en veel muziek gemaakt. Ook uitstapjes staan vaak in het teken van muziek. We hebben er veel plezier van.

“Bij mijn 40ste verjaardag zei ik dat het mijn droom is dat alle kinderen de mogelijkheid hebben muziek te maken. Met het project Kinderen Maken Muziek wordt die droom toch een beetje werkelijkheid! We beginnen klein, maar hopen te groeien. Zodat iedereen op den duur de kans krijgt een instrument te leren bespelen en dat met elkaar te delen.”


Eerste muzieklessen op De Stuifheuvel!

Zeist, 10 januari – 50 instrumenten arriveerden vanochtend op sbo De Stuifheuvel, daarna kwamen de docenten van de Zeister Muziekschool en om half twee was het zover: de eerste muzieklessen konden beginnen!


Aftrap orkestgroep Reis over Zeven Zeeën

Informatiemiddag op Basisschool De Stuifheuvel

Zeist, 23 november 2011 – De kinderen uit de bovenbouw van Basisschool De Stuifheuvel (Kerkebosch) hebben afgelopen dinsdag gehoord welke instrumenten zij kunnen gaan leren spelen in het kader van het muziektheaterproject Reis over Zeven Zeeën. Vanaf januari krijgen de ongeveer 100 kinderen muzieklessen op trompet, gitaar, klarinet, accordeon of cajon, zodat zij eind april zijn klaargestoomd voor het orkest van de einduitvoering van de voorstelling Reis over Zeven Zeeën. De muzieklessen kunnen worden gegeven dankzij het Programma Kinderen Maken Muziek, dat Prinses Máxima in mei lanceerde. Nog eens 25 kinderen gaan zich achter de schermen bezighouden.

Regisseur en schrijfster Jette van den Berg was naar de school gekomen om de kinderen alles over de voorstelling te vertellen. José Bosschers van de Zeister Muziekschool liet de instrumenten zien waar tussen ze kunnen gaan kiezen. Onder pianobegeleiding van Floris Verbeij (componist van Reis over Zeven Zeeën) werd alvast een liedje uit de voorstelling gezongen.

De bovenbouw van de Stuifheuvel vormt de orkestgroep en de produktiegroep van het project. Er zijn daarnaast 25 plekken beschikbaar in de theatergroep, deze kinderen zullen de rollen spelen in het stuk. Voor deze groep geldt een open inschrijving. Kinderen tussen 7 en 12 jaar kunnen zich hiervoor nog tot 10 december aanmelden via info@nullachterdelinie.nl. Daarna wordt er geloot.


Prinses Máxima bij uitwisselingsdag

‘Kinderen Maken Muziek’

Utrecht, 22 november 2011 – Tijdens de uitwisselingsdag op dinsdag 22 november met alle 31 deelnemende projecten van ‘Kinderen Maken Muziek’, bracht Prinses Máxima ons een bezoek. Met veel interesse heeft ze geluisterd naar onze plannen en ze had ook nog even tijd voor een groepsfoto.

Tijdens de uitreiking van de Appeltjes van Oranje op 17 mei 2011 lanceerde Prinses Máxima ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag het programma ‘Kinderen Maken Muziek’. Doel van het programma is dat zo veel mogelijk kinderen in aanraking komen met muziek, een instrument leren bespelen en vanaf het begin ook in groepjes samen muziek maken.

‘Kinderen Maken Muziek’ wordt, behalve door het Oranje Fonds, mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Skanfonds en tal van particuliere giften. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.


Wie hebben Reis over Zeven Zeeën gemaakt?

De voorstelling Reis over Zeven Zeeën is ontwikkeld door Jette van den Berg (script, regie), Bart Soeters en Floris Verbeij (composities, muzikale leiding). Hij werd in 2010 voor het eerst door een groep kinderen uitgevoerd tijdens het Festival Achter de Linie.

Winter 2011 gaat het project dus op herhaling, maar dan in uitgebreidere vorm: meer repetitiedagen, een groter verhaal en met een kinderorkest.

Reis over Zeven Zeeën – projectomschrijving

Muziektheater- en orkestproject voor kinderen van 7 tot 12 jaar

Samen met de Zeister Muziekschool en Basisschool De Stuifheuvel maakt Achter de Linie komende winter de muziektheatervoorstelling Reis over Zeven Zeeën, waaraan zo’n 160 kinderen zullen meedoen. Op zondag 22 april wordt de voorstelling twee keer uitgevoerd in De Oosterkerk in Zeist.

Reis over Zeven Zeeën is in 2010 voor het eerst uitgevoerd tijdens het zomerfestival Achter de Linie. In de nieuwe opzet spelen kinderen niet alleen de rollen, maar zullen ook twee kinderorkesten worden opgeleid, bestaande uit bovenbouwleerlingen van De Stuifheuvel, basisschool voor kinderen met een beperking in Zeist. 

De orkestgroep

De kinderen van De Stuifheuvel mochten in december kiezen uit de volgende instrumenten: cajon, klarinet, trompet, accordeon en gitaar. Middels een formulier konden ze hun voorkeur aangeven. Op dinsdag 10 januari 2012 beginnen de muzieklessen op school. Ze worden gegeven door docenten van de Zeister Muziekschool. Eerst krijgen de kinderen muzieklessen per instrument en daarna als orkest, zodat ze eind april zijn klaargestoomd om de muziek bij de voorstelling te spelen. Er worden twee orkesten gevormd met ieder 50 kinderen. Bij de einduitvoeringen worden de kinderen ondersteund door een klein professioneel ensemble en enkele meer ervaren leerlingen van de Zeister Muziekschool.

De productiegroep

Er nemen 25 kinderen van De Stuifheuvel plaats in de productiegroep. Dit zijn de kinderen die liever geen instrument wilden leren bespelen en het juist leuk vinden om achter de schermen bezig te gaan. Zij gaan aan de slag met o.a. decors bouwen, posters maken en fotografie. 

De theatergroep

En dan is er nog de theatergroep, waar het twee jaar geleden allemaal mee begonnen is. Toen werd Reis over Zeven Zeeën in het Beauforthuis tijdens het Festival Achter de Linie alleen op het toneel uitgevoerd en werd de muziek door een professioneel ensemble gespeeld. De theatergroep bestaat uit 25 kinderen. Alle kinderen tussen 7 en 12 jaar konden zich hier voor opgeven, met of zonder acteerervaring. Kinderen van Nieuwegein tot Amersfoort hebben zich hiervoor aangemeld. Vanaf zondag 15 januari 2012 repeteren deze kinderen (bijna) wekelijks in het Beauforthuis.

Reis over Zeven Zeeën

De voorstelling Reis over Zeven Zeeën is in 2010 gemaakt door Jette van den Berg (script, regie), Bart Soeters en Floris Verbeij (composities, muzikale leiding). Ook ditmaal is Jette van den Berg regisseur van de voorstelling. Soeters en Verbeij zijn opnieuw als muzikaal leiders bij het project betrokken en hebben de liedjes uit de voorstelling gearrangeerd voor het niveau van de kinderen van De Stuifheuvel. 

Kinderen Maken Muziek

In mei lanceerde Prinses Máxima met haar 40ste verjaardag samen met het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie het programma Kinder Maken Muziek, dat als doel heeft kinderen in Nederland in groepsverband een muziekinstrument te leren spelen. Van de 184 ingestuurde initiatieven werden er 31 gehonoreerd, waaronder ons project Reis over Zeven Zeeën. Dankzij deze bijdrage kunnen we 100 kinderen 4 maanden lang muziekles geven. Zie ook www.kinderenmakenmuziek.nl


De liedjes van Reis over Zeven Zeeën

Helden van de zeven zeeën
Bang wij zijn bang
Stank voor drank
(Koop maar) Tobago
Joe Ez Of Ee