Ga naar de inhoud

PREDIKER – Alles is IJdelheid (2009)

Nederlandse première

Voordracht: Henk van Ulsen
Solo Cello: Mirel Iancovici
Cello: Dewy Kersten, Mateusz Kwiatkowsky, David Whitaker

Wat is de zin van het leven? Nu wij zo’n beetje alles hebben bereikt, wordt dit thema steeds actueler. De rijke en wijze Koning Salomo vroeg zich dat 22 eeuwen v. Chr. ook al af; hij is de vermoedelijke schrijver van het boek Prediker, dat in het Oude Testament staat. De Israëlische componist Andre Hajdu (1932) schreef twaalf prachtige sinistere preludes voor 4 celli rond de twaalf hoofdstukken uit Prediker. Tijdens het Festival Achter de Linie wordt dit werk voor de allereerste keer in Nederland, met Nederlandse tekst.

Nederlandse première met Henk van Ulsen

Initiatiefnemer van deze vorstelling is Mirel Iancovici. Deze Roemeens cellist is woonachtig in Maastricht en docent aan het conservatorium aldaar. Prediker worden voorgedragen door Henk van Ulsen. Deze icoon in de theaterwereld verwierf faam met zijn vertolking van Dagboek van een Gek en ontving al twee keer de Louis d’Or voor zijn acteerprestaties.

In 1994 ging het werk Prediker in première, is vele keren in Frankrijk uitgevoerd, verder in Israel en Berlijn. Tijdens Festival Achter de Linie wordt Prediker voor het eerst in Nederland, met Nederlandse teksten uitgevoerd. Voor componist Hajdu bijzonder genoeg om hiervoor uit Israel over te komen en de première bij te wonen. Prediker – Alles is IJdelheid is een co-productie met het festival.

zaterdag 22 aug, 18.30-20.00 uur
zondag 23 aug, 13.30-15.00 uur

zondag 23 aug, 18.30-20.00 uur

Meer over Mirel Iancovici

Meer over Henk van Ulsen

Meer over Andre Hajdu

Lees hier de passages uit Prediker

Prediker was het favoriete boek uit de bijbel van Pim Fortuyn