Ga naar de inhoud

OPERA! 2007

23 t/m 29 juli 2007, Beauforthuis

Het OPERA! Festival viert dit jaar zijn eerste lustrum met een groots en feestelijk programma. Niet alleen in de theaterzaal, maar ook in de circustent op ons terrein, op het dorpsplein en zelfs in het bos! Met kleine en grote voorstellingen, met muzikale wandelingen, kinderworkshops, masterclasses, muziekfilms en live bands met zonovergoten tapas.

OPERA! is een zomers operafestival voor jong en oud, midden in de bossen van Austerlitz. Kom langs en ontdek het sprookje dat OPERA! heet.

Dagelijks tijdens OPERA!

Iedere dag op vaste tijden een activiteit, alleen het weekend wijkt af.

14.00 kinderworkshop
14.00 muziekdocumentaire
15.30 kinderfilm of Kinderopera
17.00 live band & tapas op het terras
20.00 VOORSTELLINGEN
20.00 stomme film op het terras
avond bootlegs

De kinderopera wordt uitgevoerd op vrijdag- (16.00 uur), zaterdag- (16.00 uur) & zondagmiddag (14.00)

De ‘grote’ programmaonderdelen

Young London Opera, o.l.v. Stefan Hofkes en David Barrell (regie) speelt vijf keer de dubbelopera Cavalleria Rusticana & Der Schauspieldirektor.

De inleiding voorafgaand aan de voorstelling begint om 19.15 uur (op zondag om 14.15 uur). Eerst gaan we het bos in voor Mascagni’s Cavalleria Rusticana (1890). Een openluchtopera over het ‘echte leven’: een oud Italiaans dorp wordt opgeschrikt door liefde, overspel en intimidatie. Dat kan niet goed aflopen! Na de pauze zetten in Mozarts Der Schauspieldirektor uit 1786 twee diva’s alles op alles om de hoofdrol in de nieuwste opera te krijgen: verleidingskunst, fysiek geweld en financiële intimidatie.

Wanneer: ma 23, di 24, do 26, za 28 & zo 29

Muzikale leiding: Stefan Hofkes
Regie: David Barrell

Cavalleria Rusticana
Santuzza: Shirley Pilgrim
Turiddu: Matt Smith
Alfio: Andrew Ashwin
Lola: Lee Mason
Mama Lucia: Amy Catt

Der Schauspieldirektor
Madam Heartmelt: Lee Mason
La Stupendova: Amy Catt
Mr. Cash: Alex Evans

Young London Band
Nick Shipman - klarinet
David Lewis - viool
Hillary Boxer - cello
You Chiung Lin - piano

Nederlands beste flamencogitarist Eric Vaarzon Morel schrijft op dit moment aan de eerste echte Nederlandse flamenco opera. Een opera over de Spaanse schilder El Greco. Tijdens OPERA! geeft hij een prélude hierop, buiten in de achtertuin van het Beauforthuis. Begeleid door Oene van Geel (viool), Valerie Friesen (alt), prachtige schilderijen, een warm kampvuur en schitterend maanlicht.

Wanneer: ma 23 & di 24

Alvast een voorproefje horen?
Luister naar 'Eternel' en 'El Ultimo Suspiro'

Lees hier het interview over ImprOpera

'C-Mon & Kypski braken tijdens de eerste dag Pinkpop de tent af, met een overweldigende show. Een show die liet zien hoe veelzijdig de band ondertussen mag heten. Die liet zien dat het een te gekke live-formatie is geworden. Maar die vooral uitstraalde hoe ongelooflijk trots Nederland - en Utrecht in het bijzonder - mogen zijn op dit bijzondere collectief.' - 3voor12.nl

Deze illustere Utrechtse band gaat de ultieme uitdaging aan. Samen met leden van Young London Opera laten ze het oeroude opera-genre herleven in de modernste jas die je maar kunt bedenken. Met live sampling, sferische muziekstijlen en de turntablism van zesvoudig Nationaal Scratchkampioen Kypski. Uniek, eenmalig en niet te missen!

Website C-Mon & Kypski
Videoclip 'Evil Needle'
"C-mon & Kypski overrompelen Pinkpop" - 3voor12.nl

Wanneer: woe 25

Tijdens het vijfde OPERA!Festival van 23 tot en met 29 juli in het Beauforthuis organiseren we wegens het grote succes van vorig jaar opnieuw een kinderopera! Kinderen oefenen de hele week voor de kinderopera, onder begeleiding van operadirigent Stefan Hofkes en regisseur Xander Straat. De kinderopera is speciaal voor ons festival gecomponeerd door Matijs de Roo. Hij schreef het muzikaal raamwerk; de kinderen gaan het verhaal bedenken en ook de titel van de opera mogen ze zelf verzinnen. Ze zullen de opera samen met leden van Young London Opera uitvoeren.

Wanneer: vr 27, za 28 & zo 29 (uitvoeringen). Vrij en za om 16.00 u vertrek vanaf het Beauforthuis, zo vanaf 14.00 u. Het vindt niet plaats op het dorpsplein maar op een andere leuke locatie!

Meedoen?

Heb je altijd al eens mee willen doen aan een echte opera, of wil je in één week een ster worden en samen met echte operazangers op het podium staan? Of vind je het misschien gewoon leuk om in de zomervakantie eens iets heel anders te doen, en lekker buiten te zingen en met andere kinderen te werken aan een opera?

Als je tussen de zeven en twaalf jaar bent en in de week van 23 t/m 29 juli niet op vakantie bent, dan kan je nog meedoen. De repetities onder begeleiding van Stefan Hofkes zullen iedere middag bij het Beauforthuis plaatsvinden, en nemen ongeveer drie tot drie en een half uur in beslag. Het definitieve programma met exacte tijdstippen wordt later nog bekend gemaakt. De uitvoeringen zijn op vrijdag, zaterdag en zondag. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Kinderen tussen ongeveer 6 en 12 jaar kunnen iedere werkdag meedoen aan een leuke workshop, van 14.00 tot 15.30 uur. Kaartjes kosten €2,50 per persoon (voor de ouders:  eten en drinken is niet bij de workshops inbegrepen, maar wel te koop bij de bar. Geeft u eventueel dus wat extra geld mee hiervoor).

Maandag 23 juli: snoephuisjes bouwen
Altijd al zelf eens het huisje van snoep uit Hans & Grietje willen maken? Met alleen maar snoepjes die jij het lekkerst vindt? Meld je dan snel aan voor de workshop! Als je verkleed komt Hans, Grietje of de heks, dan mag je gratis!

Dinsdag 24 juli: decors & kostuums maken voor de kinderopera
Achter de schermen aan de slag voor een echte opera! Dat gebeurt in deze workshop. We gaan decors en kostuums maken voor de uitvoeringen van de Kinderopera. Dus ben jij creatief, hou je van knutselen of vind je het juist leuk om dat te leren? Meld je dan aan!

Woensdag 25 juli: decors & kostuums maken voor de kinderopera
Kijk bij de dinsdag voor meer informatie.

Donderdag 26 juli: decors & kostuums maken voor de kinderopera
Kijk bij de dinsdag voor meer informatie.

Vrijdag 27 juli: Hoe word ik een Diva? Door Joke de Vin
Operaster Joke de Vin komt deze middag haar geheimen met je delen over hoe je een echte diva kunt worden. Ze neemt haar jurken en sierraden mee en legt uit hoe je je moet gedragen als een echte operaster. En je mag alles aan haar vragen!
LET OP: Kinderen die meedoen aan deze workshop, mogen 's avonds hun nieuw geleerde Diva-kunsten meteen laten zien tijdens het !

Wat doen de ouders?
De kinderworkshops worden natuurlijk begeleid, maar als u het leuk vindt om mee te helpen, dan kan dat bij de workshops van maandag t/m donderdag. Laat het ons van tevoren even weten. Tegelijkertijd met de workshop draaien we ook een muziekdocumentaire in onze filmtent. Voor € 1,- kunt u daar naar kijken. Het programma daarvan wordt binnenkort bekend gemaakt.

Het oudste Marionettentheater van Nederland brengt deze Italiaanse opera van Rossini met o.a. Maria Callas in een authentieke opname uit 1958.

Website Nederlands Marionettentheater

Wanneer: vr 27

Beroemde aria's uit de Parelvissers, Le Nozze di Figaro, Carmen, Aida. O sole mio natuurlijk, en nog veel meer... Gezongen door de echte diva's die we eerder hebben kunnen horen bij Cavalleria Rusticana, begeleid door de Young London Band. Zijn er aria's die u graag wilt horen, geef het aan ons door. We vertrekken om 19.30 uur van het Beauforthuis en zullen in karavaan naar het dorpsplein trekken. Bent u slecht ter been, laat het ons weten.

De kinderen die overdag hebben meegedaan met de workshop 'Hoe word ik een Diva' zullen tijdens dit concerte bovendien hun kunsten laten zien.

Wanneer: vrij 27

Eindelijk even geen opera voor het Young London Opera ensemble. Ze gaan los met de mooiste klassieke werken, van Mozart tot musical, in de Austerlitzer Hervormde Kerk. Vertrek vanaf het Beauforthuis om half acht.

Wanneer: woe 25 juli

Dagelijks worden diverse films gedraaid in onze filmtent. Overdag wordt er om 14.00 uur, tijdens de kinderworkshop, een muziekdocumentaire gedraaid. Na de workshop is om 15.30 uur een muzikale kinderfilm.

Tijdens de voorstellingen in de zaal draaien we op het terras een stomme film en ’s avonds laat, na de voorstelling, kun je nagenieten met mooie concertregistraties.

Overdag kijk je in het donker in de tent en ’s avonds draaien we het filmdoek om en kun je vanaf de bar en het terras naar de films kijken.

Maandag 23 juli

14:00 muziekdocumentaire: Live Forever

15:30 muzikale kinderfilm: Lion King 3

20:00 stomme film: Charlie Chaplin

23:30 concertregistratie: Carmen

Dinsdag 24 juli

 

14:00 muziekdocumentaire: The Devil and Daniel Johnston

15:30 muzikale kinderfilm: Happy Feet

20:00 stomme film: The General

23:30 concertregistratie: Buena Vista Social Club

Woensdag 25 juli

 

14:00 muziekdocumentaire: No Direction Home - Bob Dylan

15:30 muzikale kinderfilm: School of Rock

20:00 stomme film: Charlie Chaplin

23:30 concertregistratie: James Brown Soul-Jubilee

Donderdag 26 juli

 

14:00 muziekdocumentaire: The Pink Floyd & Syd Barrett story

15:30 muzikale kinderfilm: Peter Pan

20:00 stomme film: Metropolis

22:00 concertregistratie: Tommy

Vrijdag 27 juli

 

14:00 muziekdocumentaire: In Bed with Madonna

15:30 muzikale kinderfilm: Shrek

20:00 stomme film: Charlie Chaplin

22:00 concertregistratie: Diva

Zaterdag 28 juli

 

15:00 muzikale kinderfilm: Robots

20:00 stomme film: Dr Mabuse

22:00 concertregistratie: Woodstock – The Directors Cut

Zondag 29 juli

 

15:00 stomme film: Charlie Chaplin

Wil je even weg van al de herrie op het terrein en genieten van de prachtige omgeving, meld je dan aan voor een van de boswandelingen met de boswachter. Op donderdag 26 juli neemt de boswachter je mee voor een maandwandeling door het Austerlitzer bos. We vertrekken om 22.30 uur, na de laatste voorstelling. Zaklampen zijn verboden!
Op zaterdag 28 juli staat tussen 13.00 en 16.00 uur een wandeling naar de beroemde Pyramide van Austerlitz gepland. Wilt u meelopen? We verzamelen op het terrein van het Beauforthuis.

Wanneer: do 26 & za 28

Dagelijks tussen 17.00 en 19.00 uur, voorafgaand aan de voorstellingen de beste zomerse popbands van dit moment op het terras, onder het genot van lekkere tapas.

Maandag 23 juli: Tilia
Tilia maakt relaxte muziek, ideaal voor bij een bordje tapas.
Zangeres/gitarist Charlotte van der Linden vormt samen met een drum ‘n’ bass fanaat op bas, theaterman op piano, een klassiek geschoold musicus en voormalig Camerettenfestival-winnaar op gitaar en de drummer, tenslotte, maakt onderdeel uit van de enige echte Madonna coverband van Nederland, Lucky Star. Met zo’n bezetting kan een band niet meer stuk!

Charlotte van der Linden – zang, gitaar
Robert-Jan Kloppenburg – piano
Joe Trainer – bas of Contrabas
Laurens Joensen – gitaar
Santana Moll – drums

Beluister: 'Miles Away'

Dinsdag 24 juli: Harold K
‘ontroerende rake, observaties van een geïnspireerde troubadour.’
Gun Magazine
Poëtische teksten in het Nederlands, pakkende melodieën en een innemende presentatie. Harolds muziek doet soms pijn in het hart, maar klinkt tegelijkertijd uitnodigend en ontspannen. Bronnen van inspiratie: jeugdhelden The Smiths en R.E.M. Minstens zo van invloed zijn de alt.country van Gillian Welch, de films van Sofia Coppola (Lost in translation) en de tochten van reiger Wim. Harolds eerste plaat heet Mengsmering en is uit 2005. De sound is onvervalst roots: de snik van een slidegitaar en hier en daar een accordeon. Weemoedige liedjes zijn het. Op dit moment werkt Harold aan een nieuwe, en die gaat anders klinken. Meer experiment, minder ingetogen. Klik hier voor een eerste voorproefje.

Woensdag 25 juli: Madame perdu
Madame perdu is een Nederlandstalige band met de stad Utrecht als standplaats. Vijf muzikanten en een zanger. Muzikale bohémiens met een wrange voorliefde voor Europese volksmuziek: chansons, vaudeville, cabaret en mestizo. En dat alles in het Nederlands. De kroeg in met Jaccques Brel en the Kinks.
Een zanger met teksten over het leven van alledag: Missen, drinken, werken, lopen, roken, denken en houden van. Zonder mistige metaforen of hoogdravende poespas. Een moderne bezetting speelt zowel akoestisch als elektrisch in traditie gewortelde stadsmuziek, met een collectief verlangen naar het maken van eerlijke liedjes.

Beluister: 'Jou opeens in mijn gedachten'

Donderdag 26 juli: Phinx
Phinx is Vincent Beijer en zijn muziek is mix van jazz, pop, ragtime en soul. Beijer begon ooit als barpianist, speelde in restaurants over de hele wereld en begon daar op een dag bij te zingen. En op een goede dag werd Vincent Phinx en begonnen de prijzen binnen te stromen: Mooie Noten 2005, winnaar van het Geheim van Utrecht, beste muzikant van de Grolsch Grote Prijs van Nederland. En last but not least nam het Metropole Orkest zijn liedje "2 lepeltjes"op, dat hij schreef in het kader van de Annie MG Schmidt wedstrijd. Phinx maakt zorgvuldig geschreven liedjes, met prachtige teksten en zijn optredens zijn overtuigend.

Luister naar muziek van Phinx
Lees het artikel over Phinx op 3voor12.nl

Vrijdag 27 juli: Swelter
Veel bandjes ploeteren jarenlang in de marge, andere zijn er opeens. Swelter uit de buurt van Zwolle valt in die laatste categorie. De band is koud een jaar bezig en speelde onder meer met The Frames (in een uitverkochte Melkweg), The Veils (Vera, Effenaar), Johan en op Radio 3fm, waar Dolf Jansen de band tot de hit-tip voor 2006 bombardeert. Wie de smaak van de cabaretier kent, snapt zijn opwinding, want Swelter maakt uiterst smaakvolle, melancholische gitaarpop en zweeft ergens tussen het Excelsior-geluid (Daryll-Ann , Johan) en Americana (Jayhawks, Counting Crows). Swelter speelt ook in het voorprogramma van Bettie Serveert, op 2 december in het Beauforthuis.

Beluister: 'Still not Won'

Zaterdag 28 juli: Sabine
Als Sabine haar viool verruilt voor een elektrische gitaar, neemt haar carrière een vlucht, als songwriter maar ook als zangeres en gitariste. Door de jaren heen speelde en zong ze in verschillende bands, wat haar in de finale van de “Wraak van Brabant 2004” bracht en de derde prijs won bij “Het mooie liedjes festival 2006”. Sabine laat zich inspireren door de muziek van o.a. Joni Mitchell, Elliott Smith en Sufjan Stevens, literatuur, film en natuurlijk haar medemuzikanten.

Sabine de Lat – songwriter, akoestische gitaar, lead vocals
Annelie de Vries – Keyboards, backing vocals
Marije de Jong – Cello
Kai Liebrand – Basgitaar, backing vocals
Niels Smulders – Drums

Beluister: 'Misleading Time'

Zondag 29 juli: Sneakerfreak
Songwriterpop & euromericana, noem het maar zo, als popmuziek de lading voor een groot deel, maar net niet helemaal dekt. Dus wat maakt Sneakerfreak? Songwriterpop & euromericana. Helder. Sneakerfreak debuteerde in 2006 met langspeler GO, waarvan de singles School, Yellow Notes en Killaloe het tot diverse freechoices (3FM, Radio 2) en playlists (Radio 1, Radio West, Radio Rijnmond) schopten. De band gaf een volgens persbureau ANP 'erg verrassend' optreden met 'staande ovatie' op Noorderslag 2007. De muziek? Sneakerfreak maakt songwriterpop: mooie liedjes, van uptempo tot ballad, met aanstekelijke melodieën die zich in de je hoofd vastzetten, zodat je ze nog dagen loopt te neuriën - met een glimlach om de mond.

Arthur van Westerop - zang
Ferry van der Groep - gitaar
Lourens van Haaften - gitaar

Beluister: 'Yellow Notes'

De masterclass zang wordt gegeven door David Barrell, de regisseur van de dubbelopera en tevens gerenommeerd tenor en al meer dan 20 jaar zangdocent in Londen. David heeft leerlingen over de hele wereld, van beginners tot grote solisten. Lees op Davids website The Creative Singer meer over zijn lesmethode.

Aanmelden? Mail je CV en het stuk dat je wil zingen naar mail@nulloperafestival.nl. Je hoort dan binnen enkele dagen of je kunt deelnemen. Kosten voor de masterclass bedragen € 35,-

Alleen kijken? Dat kan ook, de entree is € 5,-

Young London Opera

Dit internationale gezelschap van professionele zangers en musici onder leiding van Stefan Hofkes, bestaat uit mensen van uiteenlopende afkomst, waaronder uit Engeland, Zuid-Afrika, Taiwan, Amerika, Portugal, Frankrijk, Hong Kong en Nederland.
Wat hen bindt is hun gerenommeerde Londense opleiding en het feit dat ze allen aan het begin van een veelbelovende carrière staan, of die inmiddels hebben opgebouwd.

Regisseur van het project dit jaar is de engelse tenor, docent en regisseur David Barrel.