Ga naar de inhoud

Openluchtbios 2009

Dagelijks na de voorstellingen vanaf 21:30 uur kun je vanaf je luie terrasstoel kijken naar films en documentaires over muziek, geprojecteerd op een groot filmdoek tegen de gevel van het Beauforthuis. Het programma wordt dagelijks bekend gemaakt op het festivalterrein. Bij regen verhuist de bioscoop naar het theatercafé.

Versplinterde herinneringen in Zeist

vrijdag 21 aug, 21:30 uur
Tijdens Achter de Linie wordt de dvd “Versplinterde herinneringen in Zeist” gepresenteerd. Vijf inwoners van Zeist, elk met een andere culturele achtergrond, hebben een gedicht gekozen dat voor hen persoonlijk belangrijk is en dat geschreven is door een auteur uit het land waar hun wortels liggen. Zij hebben het voorgedragen op een locatie in Zeist die voor hen een speciale betekenis heeft. De gedichten roepen herinneringen op aan het land waar zij, of hun voorouders, ooit woonden, aan geuren en kleuren. Aan gebeurtenissen, emoties. Schitterend, soms wrang, maar altijd ontroerend.

Veel nieuwe Zeistenaren hebben een geschiedenis die geworteld is in streken waar olijfbomen groeien, waar grillige bergen zich aftekenen tegen een strakke blauwe lucht, waar oneindige woestijnen zich uitstrekken onder een brandende zon. Zij hebben hun eigen literaire tradite, alleen horen wij daar meestal weinig van. De makers van de dvd ‘Versplinterde Herinneringen’ willen hierin verandering brengen.

Filmmaakster Aneta Lesnikovska, zelf afkomstig uit Macedonië en door de oorlog in haar moederland verzeild geraakt in Nederland, heeft op de personen en gedichten in een unieke vorm samengebracht.

Odrachtgever: Gemeente Zeist
Concept: Ton Guiking, adviesbureau Binoq
Productie/scenario/regie: Aneta Lesnikovska