Ga naar de inhoud

Het trieste gelaat

van Jonás Bisquert


het verhaal in het kort
Don Quichote de la Mancha – een fantast, een idealist, een humanist, een hidalgo. Maar ook een zoekende, op het randje van krankzinnigheid. Na vierhonderd jaar nog altijd op zoek naar zijn grote liefde Dulcinea. Een liberaal, een anarchist, een held en een caballero uit vervlogen tijden. Maar ook een mythe en een parodie. Immers: een man slaagt er nooit helemaal in zijn kinderjaren van zich af te schudden.

de componist
Jonás Bisquert werd in 1978 in Madrid geboren.
Hij behaalde er zijn diploma piano, na een studie in klassieke muziek, gecombineerd met jazz, ethnische muziek, muziekgeschiedenis en meer.
In 2001 vestigde hij zich in Nederland, waar hij aan het Conservatorium van Utrecht doorging met compositie, en later in Amsterdam een specialisatie in Zuid Indiase ritmes aanving.
Hij componeerde muziek voor o.m. Nieuw Ensemble, Aurelia Saxophone Quartet, Ensemble Multifoon en Orkest de Volharding. Ook werkte hij voor festivals als Oerol, Traces Festival, International Youth Opera Festival en Oorproeven.
De combinatie van muziek en drama ligt hem erg goed, wat meermaals leidde tot samenwerking met Buffo Operamakers en andere relevante jeugdopera producenten.
Intussen doet hij nog steeds onderzoek, o.m. in Indonesië, waar hij zich maanden lang richtte op traditionele Javaanse muziek en drama.
Ook de Diola muziek van Casamance (Senegal),de Karnatische muziek (Zuid India) en Flamenco mogen zich in zijn warme belangstelling verheugen.

rolverdeling
Vrouw / Dulcinea – Carla de Wolf (sopraan)
Man / Sancho – Albert Edelman (tenor)
Don Quichote – Peter van Laer (bariton)

Ingo Vilhjamsson – klarinet
Arthur Ornee – viool
Diego Espinosa – slagwerk

directie: Oscar Mario Echeverry
compositie: Jonás Bisquert
libretto: Gusta Teengs Gerritsen