Ga naar de inhoud

Drie Roma generaties (2009)

Gitanes Ultra Light

LEES ONDERAAN EEN BERICHT OVER HET WEERALARM VAN 20 AUG IVM DE VOORSTELLING

Gitanes Ultra Light vertelt het verhaal van drie generaties Roma-vrouwen: de oude mama is overleden, maar wil niet dood, heel irritant. De kleindochter staat al met één been in het Hollandse burgelijk leven en moeder probeert ondertussen wanhopig het gezin bij elkaar te houden. En wat doet het publiek? Voor je het weet heb je een glas wijn in je hand, warm je je aan een van de vuurtonnen en eet je een bak soep met de zigeuners mee.

Gitanes Ultra Light speelt op het krakersterrein TNOH, dat sinds ongeveer tien jaar door een groep krakers wordt bewoond. Normaal afgesloten voor de buitenwereld, maar voor deze keer mag je er in, want de bewoners hebben hun welwillende medewerking gegeven aan het tot stand komen van deze bijzondere lokatievoorstelling.

woensdag 19 aug, 21.00-22.45 uur – UITVERKOCHT
donderdag 20 aug, 21.00-22.45 uur – UITVERKOCHTvrijdag 21 aug, 21.00-22.45 uur – UITVERKOCHT
de wachtlijsten voor deze voorstellingen zijn gesloten

Praktische informatie
Het terrein ligt op een kwartier lopen in het bos verstopt. Om 21:00 uur wandelen we met z’n allen vanaf het Beauforthuis naar de lokatie. Voor mensen die niet in staat zijn om deze afstand te lopen wordt in overleg vervoer geregeld. Je kan ook zelf je fiets meenemen. Op de terugweg is het donker, dus als je zaklantaarn hebt, neem die mee, evenals een warme trui of een dekentje. Voor de zekerheid worden er poncho’s uitgedeeld en bij slecht weer gaan we naar een droge lokatie.

De makers
JUDKA theatermakers
i.s.m. Internationaal Gipsyfestival
Regie: Judith Bruynzeels
Tekst: Rogier Schippers
Spel: Kathenka Woudenberg, Janneke Franke, Senna Pauli, Lucas Kastelijn, Pjotr Eijkenboom, Just Rijntjes en Wouter van Elderen
Muziek: Mou’che Palts
Techniek: Niels Runderkamp; Kostuum: Annelies de Ridder; Publiciteit: Zoet Vormgeving; Foto: Sofie van Dam Projectondersteuning: Lonneke Kruisbergen en Martijn van Bebber
Met dank aan de bewoners van het krakersterrein TNOH

Judka Theatermakers | Mou’che Palts

De pers over Gitanes Ultra Light

Brabants Dagblad:
“De teksten van de hand van Rogier Schippers zijn stevig, licht poëtisch, maar laten aan duidelijkheid niks te wensen over. Personages rakelen vooroordelen over zigeuners op. De voorstelling is een aaneenschakeling van tekst, sfeervolle muziek, zang en dans. Het is een cadeautje om het lief en leed van de zigeunerfamilie vanaf de tribune te mogen bijwonen.”

Boulevard Dagkrant:
“Gitanes Ultra Light is een heerlijke, bonte festivalvoorstelling waarin het zwoele en opzwepende karakter van zigeuners, hun vergeefse verlangen naar behoud van de oude waarden groots en meeslepend wordt uitgebeeld. In spel, maar minstens zo sfeervol in de levende zigeunermuziek, het glas goedkope wijn en de gegrilde kip.”

8 Weekly:
“In Gitanes worden verschillende diepgaande thema’s aangestipt door het leven van drie generaties Roma-vrouwen.
Angst voor de dood, traditie versus verandering, onbegrip en discriminatie komen allemaal aan bod.”Bij sommige nummers worden zang en vertaling van de gezongen woorden afgewisseld. Dit creëert een intieme sfeer waarbij de woorden door de muziek hun ware betekenis krijgen. Het is deze combinatie van spel en muziek die de laatste scène indringend en gedenkwaardig maakt.”

Het KNMI kondigt een weeralarm aan voor vanavond
Op voorhand is er niet te zeggen hoe het vanavond uitpakt, maar i.v.m. de buitenvoorstelling GITANES ULTRA LIGHT vragen we aandacht voor het volgende:

* De voorstelling gaat wèl door als het weer wat minder is (wat lichte regen – daarvoor bouwen we een overkapping), maar vervalt als we te maken krijgen met langdurige windstoten, onweer en bliksem. Om 20.00 uur weten we of de voorstelling doorgaat.
* Als de voorstelling niet doorgaat ben je uiteraard toch van harte welkom: we hebben een bandje, films en lekkere drankjes.
* Als je echt alleen maar naar Gitanes wilt, bel ons dan na 20.00 uur (tel. 0343 – 49 18 58), dan kunnen we vertellen of de voorstelling doorgaat. We zetten dat ook op de website.
* Als je wel naar de voorstelling gaat, bereid je voor: neem een paraplu en een dekentje mee!
* Als je niet naar de voorstelling gaat, laat het ons weten per e-mail. We kunnen dan misschien iemand van de wachtlijst blij maken.
Geef ook je bankrekening op en het aantal kaartjes, dan storten we het geld voor de kaartjes terug.
* Als de voorstelling niet doorgaat krijgt uiteraard iedereen zijn geld terug. Dat kunnen we niet vanavond bij de kassa doen, maar we sturen daarover een mailtje rond, waarschijnlijk begin volgende week.

We hopen natuurlijk dat jullie allemaal komen en dat het een prachtige voorstelling wordt.