Ga naar de inhoud

Dichter Giuseppe stoeit met liefde en idealen

operafestival opent met Nederlands Marionettentheater 

Kent u hen nog van de beroemde tv-serie Dappere Dodo? Het Nederlands Marionetten-theater opent op dinsdag 29 juli het zomerfestival OPERA!
Op het festival brengt het gezelschap haar eigen opera Biest ten gehore. Voorafgaand geeft de componist Eric Veeger, leerling van Klaas de Vries, een workshop over de diverse facetten van deze ‘mirakelopera’.

Een eigenzinnige dichter Giuseppe vindt een kind en besluit het zelf groot te brengen. Deze stap brengt hem in conflict met zijn roeping en idealen. Maar ook de mensen in zijn omgeving en de puberende vondeling stellen hem voor dilemma’s.
In de opera Biest draait alles om liefde: de liefde voor een idee, de liefde voor de medemens, de liefde voor schoonheid en de liefde voor het goddelijke. Biest is een niet alledaagse voorstelling met rijke en boeiende taal en beelden. In losse tableau’s schetst het Marionettentheater een sprookjesachtige en ironische wereld.

Het Nederlands Marionettentheater werd in 1923 opgericht door Bert Brugman. Met zijn zoon ontwikkelde hij een uniek bewegingssysteem voor de poppen. In de vooroorlogse jaren bracht hij Mozarts Bastien en Bastienne ten tonele onder begeleiding van een strijkorkestje en zangers. Met de komst van de bandrecorder konden grotere opera’s worden opgevoerd in binnen- en buitenland.  Inmiddels is voor kleindochter Mariska Brugman en Rene van Tol een droom vervuld. Op hun verzoek maakte de hedendaagse componist Eric Veeger voor het Marionettentheater de opera Biest.
In de workshop licht de componist de inhoud en muziek van de moderne Nederlandstalige mirakelopera toe. Brugman en Van Tol geven een demonstratie en gaan in op de geschiedenis en technische kant van het theater.