Ga naar de inhoud

Achter de Linie Zomerserie 2012

Zaterdag 21 juli, 21.30 uur
Canto bij Schemering – Daphne Keune & Robert Lambermont
boswandeling om 19.30

Terwijl de zon onder gaat luisteren we in een met kaarsen verlicht Beauforthuis naar het meesterlijke Canto Ostinato van Simeon Ten Holt. Pianisten Daphne Keune en Robert Lambermont spelen de Canto op twee vleugels. Robert en Daphne  speelden dit werk al eerder in het Beauforthuis maar op veler verzoek hebben wij hen weer uitgenodigd. Tijdens de uitvoering van dit haast hypnotiserende stuk is er gelegenheid om het concert even te verlaten en in de rust van het bos de muziek in je lijf te laten resoneren.

Voorafgaand aan het concert kun je met de de boswachter op pad om te luisteren naar de geluiden van de  vallende avond. Deelname kost €5 (reductieprijs €2,50), af te rekenen met de boswachter.
website Daphne Keune
website Robert Lambermont
website Simeon ten Holt

Zaterdag 28 juli, 20.15 uur
Satie – theaterfilmconcert – Sandra & Jeroen van Veen

Sandra & Jeroen van Veen spelen Erik Satie op één vleugel, vierhandig. Hun handen vliegen in rap tempo over de toetsen om vervolgens weer tot rust te komen in de vaak hypnotiserende klanken van Satie. Op het programma staan bekende werken zoals de Gnossiennes en de Gymnopédies, maar ook zijn humoristische ballet in één acte: Parade. Het publiek wordt hierin (door middel van kleine, grappige instrumenten die worden uitgedeeld) gevraagd om mee te helpen dit stuk uit te voeren, omdat de beide pianisten handen te kort komen in dit virtuoze werk!
Het duo sluit af met het spelen van de oorspronkelijke muziek bij de stomme film Entr’acte van René Clair, waarvoor Erik Satie de muziek componeerde.
Cultuurpodium.nl schreef over hun voorgaande theaterconcert NLXL: ‘Indrukwekkend, en overdadig rustgevend… prachtige klanken van Sandra en Jeroen van Veen.’
Gedurende de maand juni 2012 is Jeroen van Veen artist in residence in de Metaal Kathedraal Utrecht (De Meern).
website Sandra & Jeroen van Veen
website Jeroen van Veen

zaterdag 11 augustus, 20:15 uur
Cello8ctet Amsterdam – Canto op 8 celli – uitverkocht

Het vermaarde Cello 8tet Amsterdam brengt een unieke en kakelverse variant van Simeon ten Holts Canto Ostinato op acht celli!
Een uniek ensemble dat internationaal een begrip is geworden. “Een adembenemende kracht, en niet te vergeten een collectief geluid zo rijk als fluweel.”(The Strad, 2009). Cello8ctet Amsterdam staat voor nieuwe muziek en succesvolle kruisbestuivingen tussen verschillende muziekstijlen en kunstdisciplines.

Dankzij de stralende uitvoeringen van het ensemble, kan het octet originele werken programmeren van de meest markante componisten van nu. Het octet heeft meer dan 70 wereldpremières uitgevoerd, de meeste aan het octet opgedragen, van o.a. Xenakis, Nobre, Halffter, Donatoni, De Pablo, Denisov, Gubaidulina, Pärt, Boulez, Loevendie, Riley, Kagel en Glass. Arvo Pärt zei na de première van zijn eerste werk voor het octet: “Het octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.”
Na afloop muziekfilms, bij mooi weer in de tuin.
website Cello8tet Amsterdam

zondag 19 augustus, 17.30 uur
Vaarzon Morel, Van Ruller & Meijer – grenzend aan flamenco

Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel gaat het avontuur aan met de veelbelovende jonge pianiste Maartje Meijer en de fenomenale jazzgitarist Jesse van Ruller.
Vaarzon Morel en van Ruller behoeven weinig nadere introductie. De twee meestergitaristen laten flamenco en jazz samensmelten met hulp van jong talent Maartje Meijer. Zij studeerde zang en piano aan de jazzafdeling van het Amsterdamse conservatorium en dompelde zich in haar vrije uurtjes onder in de warmte van de flamenco. De piano is nog tamelijk nieuw binnen deflamenco, maar geeft een prachtige donkerte en onderkant aan de rauweflamenco.

De zwoele pianoklanken omarmen het krachtige gitaargeluid en zo laten de instrumenten zich van een geheel andere kant zien!
In dit programma vertolken de musici bestaande flamenco-stukken en brengen daarnaast eigen composities die grenzen aan jazz en flamenco.
website Eric Vaarzon Morel
website Jesse van Ruller
website Maartje Meijer