Ga naar de inhoud

Achter de Linie 2015

zo 5 jul ’15, 16:00
Supersister op 3 vleugels – unplugged for a live studio audience, Robert Jan Stips

Robert Jan Stips speelt de eerste 3 SUPERSISTER LP’s – Present from Nancy, To the Highest Bidder en Pudding en Gisteren – integraal op onze 3 grand piano’s in driehoek opstelling – één voor één én tegelijkertijd: de Steinway, de Fazioli, de Bechstein … Nog niet eerder zijn de klankwerelden van deze 3 vleugels zo direct met elkaar en dicht bij elkaar ‘vertoond’!
Het concert krijgt een informele ‘unplugged’ sfeer, met het publiek rondom Robert Jan en de drie vleugels en wordt als eenmalige gebeurtenis opgenomen voor TV en DVD door het nieuwe themakanaal ‘ONS’.
Concertbezoekers kunnen ter plekke intekenen voor een gratis DVD!
Robert Jan Stips had al lang in zijn hoofd om Supersister Integraal op de piano te spelen. De aanwezigheid van drie verschillende vleugels maakte het des te ‘Supersisters’.
Voor de jongeren
Robert Jan Stips was de voorman en zanger-toetsenist van Supersister, begin jaren 70 een roemruchte Nederlandse popgroep uit Den Haag. Geïnspireerd door Soft Machine en Frank Zappa, maakt de band progressieve rock, gaande van jazz tot pop.
Supersister is opgericht door de middelbare scholieren Robert Jan Stips, Sacha van Geest, Marco Vrolijk en Ron van Eck. In 2000 maakt Supersister een comeback in Los Angeles, waar mensen uit de hele wereld op afkomen.
Als Sacha van Geest in 2001 plotseling overlijdt sluit Robert Jan Stips verdere reünieconcerten uit.
Robert Jan Stips (1950) is een Haagse toetsenist/zanger en bekend van oa.Supersister, Golden Earring, Sweet d’Buster, Transister, The Nits en Freek de Jonge. Kortom, een veelzijdig muzikant.
Robert Jan over Supersister: (13 min)
website Robert Jan Stips
website Supersister

zo 12 jul ’15, 18:30
Matangi Quartet – Beethoven & Jazz

Staat klassieke muziek echt zo ver van de jazz af? Of ligt de basis van jazz juist verborgen in composities als die van Beethoven? Het Matangi Quartet laat de overeenkomsten en verschillen van de twee muziekstijlen horen. Met werk van Ludwig von Beethoven, Chick Corea, Wolfert Brederode en Martin Fondse.
Het jonge Matangi Kwartet behoort tot de top van strijkkwartetten en wordt gezien als het boegbeeld van een nieuwe generatie klassieke musici. Met hun gloedvolle spel en vlotte presentatie worden Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno getypeerd als communicatief, uitdagend en verfrissend veelzijdig.
Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en trad onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, contrabassist Rick Stotijn, jazztrompettist Eric Vloeimans, DJ Kypski, jazz vocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer songwriters Lori Lieberman en Tom McRae en breakdance crew Come Correct.

zo 12 jul ’15, 20:00
Ramadanmaaltijd – met voorafgaand een boswandeling

20.30 uur Boswandeling om even uit te waaien en voor te bereiden op de Iftar.
21.30 uur Iftarmaaltijd i.s.m. Stichting MSIVO
Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand Ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Vanaf zonsondergang worden familie en kennissen bezocht en eet men gezamenlijk. In Nederland wordt de iftar door verschillende moskeeën en organisaties gebruikt om moslims en niet-moslims samen te brengen en deel te nemen aan deze gezamenlijke dis.
deelname is gratis
(Prima te combineren met het optreden van het Matangi-Strijkkwartet om 18.30 u)

za 25 jul ’15, 14:00
workshop piano improvisatie – Mike del Ferro & Jeroen van Veen, piano

Pianisten Mike del Ferro en Jeroen van Veen geven op zaterdag 25 juli een workshop pianoimprovisatie. Hoe improviseer je? Kan je dat leren? Waar begin je? Kan je geen noten lezen maar wil je toch graag les? iedereen is van harte welkom om les te krijgen in het improviseren. Les wordt gegeven in groepsverband of privé afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Mike del Ferro en Jeroen van Veen leren je graag improviseren.
Mike del Ferro (Amsterdam) is een internationaal geroemd pianist een concertpraktijk in ruim 100 landen, variërend van solo recitals tot crossovers met traditionele muziek. Mike speelde oa. met Toots Thielemans, Trijntje Oosterhuis, Thijs van Leer, Jan Akkerman en Candy Dulfer.
Sandra en Jeroen van Veen zetten het ‘Canto Ostinato’ al in vier verschillende versies op cd. Met hun laatste versie halen de twee meesterpianisten het NOS journaal. Simeon ten Holt riep hun cd uit tot beste opname en vertolking van dit werk.
De composities van Jeroen van Veen laten zich omschrijven als minimal music met crossovers naar jazz, blues, soundscape, Avant-garde, techno, trance en popmuziek.
website Mike del Ferro
website Jeroen van Veen

za 25 jul ’15, 20:15
Canto Ostinato meets Jazz op 3 vleugels – Mike del Ferro, Sandra en Jeroen van Veen

De Canto Ostinato van Simeon ten Holt heeft al vaak geklonken in het Beauforthuis. Jazzpianist Mike del Ferro en pianoduo Sandra en Jeroen van Veen zijn al jaren bekende gezichten op het podium in Austerlitz. Voor het eerst gaan ze samen de Canto Ostinato spelen. De partituur kent een vrijheid van keuze in herhalingen, instrumentatie, speelmanier en emoties. Elementen uit de klassieke- en jazzwereld komen hier vanavond samen; drie zielen smelten samen tot één muzikale stroom. Dit is de eerste keer dat ze samen de Canto Ostinato spelen en belooft een waar avontuur te worden. Kom naar het Beauforthuis en ga met ons op reis!
Het concert duurt 2 uur.
website Mike del Ferro
website Jeroen van Veen

zo 9 aug ’15
Woonwagentheater huize l.i.n.d.a. – mini-theatervoorstellingen voor kinderen en volwassenen

14.00 – Boerenbal kindervoorstelling 4+ (30 min)
19.00 – ‘Van horen vertellen / Met eigen ogen gezien”
Voorstellingen in de AUTHENTIEKE woonwagen van Stef van den Eijnden (ex Gebroeders Flint), voor een publiek van 12 man.
BOERENBAL 4+
Boer Lambert is jarig, maar is zijn verjaardag vergeten. Want op deze dag is zijn lievelingsschaap weggelopen, het zwarte schaap Dora.
Dan zitten er plots 12 kinderen in zijn woonwagen die hem komen bezoeken op zijn 63ste verjaardag. Zijn vrouw zoekt inmiddels naar het zwarte schaap en hij trakteert zijn jeugdig bezoek op een echt boerenbal.
Van horen vertellen / Met eigen ogen gezien
“Met eigen ogen gezien” vormt samen met “Van horen vertellen” een tweeluik over eigenzinnige mensen die niet streven naar snel materieel gewin, maar teren op traditie en liefde voor de grond waarop ze geboren zijn.
De voorstelling is geïnspireerd op het boek “De vrucht van hun arbeid” van de Engelse schrijver John Berger over de verdwijning van de kleine boer op het franse platteland. Verhalen over traditie en vernieuwing op het platteland.
Huize L.I.N.D.A. is het theaterhuis van Stef van den Eijnden (ex Gebroeders Flint)
Stef van den Eijnden, spel en Anita Lotichius, spel en muziek.
website Huize L.I.N.D.A.

zo 16 aug ’15, 18:30
Liefde voor Ravel en Miles Juraj Stanik Trio

Juraj Stanik Trio: Juraj Stanik – piano; Frans van der Hoeven – contrabas; Joost van Schaik – drums

foto: Piet Gispen

In de muziek van pianist Juraj Stanik hoor je de liefde voor Herbie Hancock, John Coltrane, Miles Davis, Chopin, Debussy en Bartók. Maar dit zonder zijn eigen creativiteit uit het oog te verliezen.
Het merendeel van Jurajs composities is speciaal gecomponeerd voor het dit trio, met Joost van Schaik op drums en Frans van der Hoeven op contrabas.
Naast het begeleiden van de crème de la crème van de jazz, treedt Juraj ook regelmatig op als solo artiest.
website Juraj Stanik

do 27 aug ’15, 20:15
Spinvis & Zapp4 – Hotel Atlantic

Spinvis kaapt je gevoel en gaat aan de haal met je gedachten. De
mysterieuze en ongrijpbare klankdichter maakte furore met onalledaagse en
toch herkenbare teksten, en prachtige liedjes die de luisteraar meevoert
naar onbekende bestemmingen.
Al eerder stonden Zapp4 en Spinvis samen op het podium en van meet af aan
voelden zanger en strijkers elkaar feilloos aan. Alles klopte: de chemie,
het samenspel, de onstuitbare creativiteit… Vanuit die energie is “Hotel
Atlantic” ontstaan, een theatraal muziekprogramma.
Rode draad van Hotel Atlantic is een hoorspel in de ruimste zin van het
woord. Zapp4 en Spinvis bundelen een stroom ideeën en doen waar ze goed in
zijn: de toeschouwer van de ene verbazing in de andere laten vallen.
Weemoed, euforie en de poëzie van straatverlichting, het komt allemaal
voorbij. Een roadmovie maar dan een tikkie anders. Na een avond met Zapp4
en Spinvis is je horizon verbreed en kom je thuis van vakantie.
website Spinvis
website ZAPP4

zo 30 aug ’15, 18:30
Cello8tet – tr8cks

De acht cellisten van Cello8ctet Amsterdam brengen een programma met hun ‘most wanted’ stukken uitgebracht op hun nieuwe cd TR8CKS. Een knooppunt van geweldige stukken van Philip Glass en Arvo Pärt, componisten waar het octet een bijzondere band mee heeft. Maar ook de kleurrijke Astor Piazzolla en premières van de componist Ludovico Einaudi. Muziek die echt gaaf klinkt op acht cello´s.
Cello8ctet Amsterdam staat voor nieuwe muziek en werkt met de meest markante componisten van nu. Het octet heeft meer dan 70 wereldpremières uitgevoerd waarvan de meeste speciaal voor het octet zijn geschreven. Arvo Pärt zei na de première van zijn eerste werk voor het octet: “het octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.”
website Cello8tet Amsterdam