Ga naar de inhoud

Achter de Linie 2013

3 t/m 12 augustus 2013, Beauforthuis

Een hele week weer in een gezellige ontspannen sfeer naar mooie muziek luisteren voor volwassenen en kinderen, met lekker eten en drinken.

INSIGHT, 10 jaar zomerfestival

Centraal tijdens deze 10e editie staat de perfomance Camera Ostinato / Insight. Jeroen & Sandra van Veen spelen op twee vleugels samen Canto Ostinato. David Haneke, videograaf en zoon van Michael Haneke, filmt en mixt met 10 camera’s de live-beelden, te zien op een groot doek achter de spelende pianisten. Insight wordt gedurende de week ontwikkeld en het publiek mag getuige zijn van de repetities. Aan het slot van ons festival vindt de première plaats.

JEROEN VAN VEEN, ARTIST IN RESIDENCE

De klassiek geschoolde pianist/componist Jeroen van Veen studeerde aan het conservatorium van Utrecht Alwin Bär en Håkon Austbø. Zijn composities kunnen worden omschreven als minimal music met verschillende gezichten, crossovers naar Jazz, Blues, Soundscape, Avant-Garde, Techno, Trance en Pop.

Jeroen verzorgt tijdens Festival Achter de Linie 2013 bijzondere concerten voor volwassenen en kinderen:

• ligconcerten van de Canto Ostinato
• NLXL – een uniek filmconcert
• Canto Ostinato met VJ
• muziek van Satie met vier handen op één vleugel
• muziek van U2 met een vleugje klassiek

Dit alles past precies bij de doelstelling van Achter de Linie: laagdrempelige, hoogwaardige concerten te verzorgen in een intieme ambiance. Daarom hebben we voor deze jubileumeditie van Achter de Linie aan Jeroen van Veen gevraagd een scala van hedendaagse concerten te verzorgen voor jong en oud. Tevens zal hij gedurende de hele week werken aan de performance Insight: een stuk voor twee piano’s en een videograaf die de beelden mixt. Dit stuk zal aan het slot van het festival in première gaan.


Vrijdag 9 augustus, 20.15 uur
Reis door een nieuwe klankwereld – klankschalen, hang, piano en gitaar

Een echte Hang avond, het instrument dat Peter Elbertse vaak bespeeld is de basis voor een reis in klanken, van hang tot klankschalen, van piano tot gitaar.
De Hang is een relatief nieuw percussie-instrument dat bestaat uit twee op elkaar geplaatste sferische schalen van staal. De Hang werd in 2000 geïntroduceerd in Bern. Hang betekent hand in het dialect van Bern. 
De Hang is ontstaan na een onderzoek door Sabina Scharer en Felix Rohner van de firma PANart naar de steel pan en vele andere slaginstrumenten (Gong , Gamelan, Drums, Bells, Ghatam, …). In het midden is er een basnoot (Ding) die omgeven wordt door zeven tot acht harmonische noten. Door verschillende hand- en vingertechnieken kan men hiermee een ritmische melodie spelen. Het instrument heeft een diameter van 53 cm, een hoogte van 24 cm en weegt nog geen vier kilo.

Peter Elbertse – hang, klankschaal en percussie 
Tom Groenendaal – gitaar 
Jeroen van Veen – piano
www.pianohang.com
Peter Elbertse op hang op youtube

Vrijdag 9 augustus overdag: binnenlopen bij de openbare repetitie van de performance ‘Insight’. Met David Haneke, Sandra & Jeroen van Veen, 2 piano’s en projectie. Tijden: 11.00 tot 17.00 uur.

Zaterdag 10 augustus, 20.15 uur
Camera Ostinato – Insight première

Jeroen & Sandra van Veen spelen op twee vleugels samen Canto Ostinato van Simeon ten Holt. David Haneke, de videograaf filmt en mixt de live-beelden. We zien de pianisten spelen en tegelijkertijd zien we, live op een groot doek, het hele proces zich ontvouwen.
David Haneke is de zoon van Michael Haneke (Film director) and Lore Haneke (Film editor). Hij studeerde in Nederland en maakte veel korte films en video-producties.

Zaterdag 10 augustus overdag: binnenlopen bij de openbare repetitie van de performance ‘Insight’. Met David Haneke, Sandra & Jeroen van Veen, 2 piano’s en projectie. Tijden: 12.00 tot 17.00 uur.

De titel ‘Insight’ heeft een dubbele betekenis, eerstens het letterlijk ‘naar binnen kijken’ en ten tweede het ‘inzicht verkrijgen’. En dat raakt de kern van de performance én van ons festival, want doordat we de hele week geopend zijn, door onze informele sfeer en de aanwezigheid van heel veel artiesten krijgen de bezoekers van het festival een kijkje in de keuken van de podiummuziekkunst.

De perfomance Insight wordt gedurende de festivalweek door de pianisten Sandra en Jeroen van Veen en videograaf David Haneke ontwikkeld. Het publiek kan daarvan getuige zijn tijdens openbare repetities en aan het slot van ons festival vindt de premiére plaats.

Twee vleugels staan in de concertzaal en de twee pianisten spelen samen Canto Ostinato van Simeon ten Holt. De videograaf filmt en mixt de live-beelden We zien de pianisten spelen en tegelijkertijd zien we, live op een groot doek, het hele proces zich ontvouwen.

Openbare repetities

‘Insight’ David Haneke, Sandra & Jeroen van Veen, 2 piano’s en projectie:
donderdag 8-8, van 11.00-17.00 uur
vrijdag 9-8, van 11.00-17.00 uur
zaterdag 10-8, van 12.00-17.00 uur

INSIGHT – het proces van het piano spelen

Twee vleugels staan op het toneel en twee pianisten spelen samen Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Elkaar uitdagend in interpretatie en elkaar tekens gevend is het een stille, maar visueel toonbare dialoog. Een videograaf mixt live beelden van tien kleine camera’s die in en op de vleugels gemonteerd zijn. Deze camera’s, op wagentjes en rails bestuurbaar, tonen details van de binnenkant van de vleugels en de over het algemeen voor publiek onzichtbare mechanieken.

We zien de pianisten spelen en tegelijkertijd zien we, door middel van projectie, live op een groot doek de verschillende mechanieken waar beginnend bij de handen van de pianisten het hele proces in de piano wordt getoond.

De geprojecteerde live beelden geven letterlijk inkijk in hoe het mechaniek werkt en tegelijkertijd, hoe de muziek functioneert, omdat het in beeld tonen van de muziek, b.v. de hamers in verbinding met de vingers, inzicht geeft over wat er precies gebeurd – een dieper begrip voor de compositie ontstaat.

techniek / video – hd camera’s

De 10 kleine HD camera‘s tonen:
1 & 2 : Het gezicht van de pianist in staat van concentratie en in dialoog met zijn tegenspeler.
3 & 4 : De spelende handen, boven de geometrische vlakte van de toetsen.
5, 6, 7 & 8 : Verschillende details van het mechaniek in de binnenkant van de vleugel, hamers, balken, snaren etc.
9 & 10 : De pedalen.
Vier bestuurbare sliders transporteren een aantal van de camera’s door de speelruimte.
Een 16 Channel HD videomixer stuurt de beelden naar de projector.

muziek visueel

Hetgene dat op het doek gebeurt is in al zijn abstractie een visueel gedicht in dialoog met de muziek. Het toont de emotie, die in het gezicht en in de handen van de pianisten te vinden is en die in schijnbaar contrast staat tot de zwart-witte toetsen en het mechaniek dat een piano belichaamt.

Sandra & Jeroen van Veen

Het Nederlands pianisten-duo is een autoriteit op het gebied van Canto Ostinato en Simeon Ten Holt.
www.pianistenduo.org

David Haneke

Ontwerpt sinds 1996 videodesigns voor opera, muziek en theater.
www.davidhaneke.com

Zondag 11 augustus, 15.00 uur
Piano in de remix – Paul Adriaanse (DJ), Jeroen van Veen (piano)

DJ Piano is een samenwerkingsverband tussen klassiek componist en pianist Jeroen van Veen en de op ambient, minimal en techno georiënteerde DJ PJA (Paul Adriaanse). 
DJ Piano is een concert gebaseerd op improvisatie. Het resultaat is een innovatieve mix van klassieke minimal pianomuziek en moderne elektronische muziek. De atmosferische klanklandschappen ontstaan door een intense muzikale interactie. Zowel liefhebbers van klassieke muziek als mensen die van minimal techno houden worden geraakt door DJ Piano.
www.djpiano.nl
DJPiano op youtube

Zondag 11 augustus, 20.15 uur
Nederland van boven in NLXL – Theaterfilmconcert – toypiano, twee piano’s, speeldoosje en tape

Ga zitten en laat je meenemen boven Nederland, laat je verrassen en ontroeren door al het moois waar we soms helemaal geen zicht op hebben…
Nederland van boven in XL is een muziekfilm gebaseerd op het boek van Karel Tomeï, De compositie van Jeroen van Veen wordt live uitgevoerd op toypiano, twee piano’s, speeldoosje en tape door Sandra en Jeroen van Veen.
‘NLXL’ is het absolute meesterwerk van de bekende Nederlandse luchtfotograaf Karel Tomeï. Metershoge foto’s van hem hangen bijvoorbeeld in de nieuwste vertrekhal op Schiphol.
Toen Jeroen van Veen het fotoboek ‘NLXL’ van Karel Tomeï voor het eerst onder ogen kreeg was ik zeer onder de indruk van de ritmische patronen in de foto’s en de schoonheid van het landschap. En vroeg zich af ” Hoe zou het eigenlijk klinken als je het beeld in muziek omzet?” Karel Tomeï was enthousiast over het idee. Lees meer

Maandag 26 augustus, 9.30 uur
Een sprookje wordt werkelijkheid 9+

Maak in een dag een voorstelling – met Jette van de berg. 
Jette van den Berg, de regisseur van Reis over Zeven Zeeën, komt voor één dag naar het Beauforthuis. Ze gaat vandaag met jullie aan de slag om in een intensieve workshopdag een sprookjesachtige voorstelling te maken waarin iedereen een hoofdrol speelt. Voor kinderen van 9 tot 12 jaar.
Onder begeleiding van professionele theatermakers leer je alles over toneelspelen, improviseren en scènes maken en werken we toe naar een spectaculaire eindpresentatie om 16.00 uur (iedereen mag komen kijken). Bij goed weer vindt deze sprookjesvoorstelling natuurlijk plaats in het bos.
Hou je van toneel spelen, of wil je weten of dit iets voor jou is? Doe dan mee! Ervaring is niet nodig.
Normale prijs: € 20,-
Reductieprijs: € 5,- (voor gezinnen met een krappe beurs)

Jette Carolijn van den Berg is actrice, schrijfster en regisseur. Ze speelde de hoofdrol Baby in de musical Dirty Dancing, ze maakte de afgelopen drie jaar voor Achter de Linie muziektheatervoorstellingen met kinderen en haar derde kinderboek verschijnt binnenkort.