FESTIVAL 2013 - Insight

Bekijk hier de flyer

De titel ‘Insight’ heeft een dubbele betekenis, eerstens het letterlijk ‘naar binnen kijken’ en ten tweede het ‘inzicht verkrijgen’. En dat raakt de kern van de performance én van ons festival, want doordat we de hele week geopend zijn, door onze informele sfeer en de aanwezigheid van heel veel artiesten krijgen de bezoekers van het festival een kijkje in de keuken van de podiummuziekkunst.

De perfomance Insight wordt gedurende de festivalweek door de pianisten Sandra en Jeroen van Veen en videograaf David Haneke ontwikkeld. Het publiek kan daarvan getuige zijn tijdens openbare repetities en aan het slot van ons festival vindt de premiére plaats.

Twee vleugels staan in de concertzaal en de twee pianisten spelen samen Canto Ostinato van Simeon ten Holt. De videograaf filmt en mixt de live-beelden We zien de pianisten spelen en tegelijkertijd zien we, live op een groot doek, het hele proces zich ontvouwen.

Openbare repetities

'Insight' David Haneke, Sandra & Jeroen van Veen, 2 piano's en projectie:

donderdag 8-8, van 11.00-17.00 uur
vrijdag 9-8, van 11.00-17.00 uur
zaterdag 10-8, van 12.00-17.00 uur

INSIGHT - het proces van het piano spelen

Twee vleugels staan op het toneel en twee pianisten spelen samen Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Elkaar uitdagend in interpretatie en elkaar tekens gevend is het een stille, maar visueel toonbare dialoog. Een videograaf mixt live beelden van tien kleine camera’s die in en op de vleugels gemonteerd zijn. Deze camera’s, op wagentjes en rails bestuurbaar, tonen details van de binnenkant van de vleugels en de over het algemeen voor publiek onzichtbare mechanieken.

We zien de pianisten spelen en tegelijkertijd zien we, door middel van projectie, live op een groot doek de verschillende mechanieken waar beginnend bij de handen van de pianisten het hele proces in de piano wordt getoond.

De geprojecteerde live beelden geven letterlijk inkijk in hoe het mechaniek werkt en tegelijkertijd, hoe de muziek functioneert, omdat het in beeld tonen van de muziek, b.v. de hamers in verbinding met de vingers, inzicht geeft over wat er precies gebeurd - een dieper begrip voor de compositie ontstaat.

techniek / video - hd camera's

De 10 kleine HD camera‘s tonen:
1 & 2 : Het gezicht van de pianist in staat van concentratie en in dialoog met zijn tegenspeler.
3 & 4 : De spelende handen, boven de geometrische vlakte van de toetsen.
5, 6, 7 & 8 : Verschillende details van het mechaniek in de binnenkant van de vleugel, hamers, balken, snaren etc.
9 & 10 : De pedalen.
Vier bestuurbare sliders transporteren een aantal van de camera’s door de speelruimte.
Een 16 Channel HD videomixer stuurt de beelden naar de projector.

muziek visueel

Hetgene dat op het doek gebeurt is in al zijn abstractie een visueel gedicht in dialoog met de muziek. Het toont de emotie, die in het gezicht en in de handen van de pianisten te vinden is en die in schijnbaar contrast staat tot de zwart-witte toetsen en het mechaniek dat een piano belichaamt.

Sandra & Jeroen van Veen

Het Nederlands pianisten-duo is een autoriteit op het gebied van Canto Ostinato en Simeon Ten Holt.
www.pianistenduo.org

David Haneke

Ontwerpt sinds 1996 videodesigns voor opera, muziek en theater.
www.davidhaneke.com

Klik op onderstaande afbeeldingen om deze te vergroten: