Reis over Zeven Zeeèn

Muziektheater- en orkestproject voor kinderen van 7 tot 12 jaar

Samen met de Zeister Muziekschool en Basisschool De Stuifheuvel maakt Achter de Linie komende winter de muziektheatervoorstelling Reis over Zeven Zeeën, waaraan zo'n 160 kinderen zullen meedoen. Op zondag 22 april wordt de voorstelling twee keer uitgevoerd in De Oosterkerk in Zeist.

Reis over Zeven Zeeën is in 2010 voor het eerst uitgevoerd tijdens het zomerfestival Achter de Linie. In de nieuwe opzet spelen kinderen niet alleen de rollen, maar zullen ook twee kinderorkesten worden opgeleid, bestaande uit bovenbouwleerlingen van De Stuifheuvel, basisschool voor kinderen met een beperking in Zeist. 

De orkestgroep

De kinderen van De Stuifheuvel mochten in december kiezen uit de volgende instrumenten: cajon, klarinet, trompet, accordeon en gitaar. Middels een formulier konden ze hun voorkeur aangeven. Op dinsdag 10 januari 2012 beginnen de muzieklessen op school. Ze worden gegeven door docenten van de Zeister Muziekschool. Eerst krijgen de kinderen muzieklessen per instrument en daarna als orkest, zodat ze eind april zijn klaargestoomd om de muziek bij de voorstelling te spelen. Er worden twee orkesten gevormd met ieder 50 kinderen. Bij de einduitvoeringen worden de kinderen ondersteund door een klein professioneel ensemble en enkele meer ervaren leerlingen van de Zeister Muziekschool.

De productiegroep

Er nemen 25 kinderen van De Stuifheuvel plaats in de productiegroep. Dit zijn de kinderen die liever geen instrument wilden leren bespelen en het juist leuk vinden om achter de schermen bezig te gaan. Zij gaan aan de slag met o.a. decors bouwen, posters maken en fotografie. 

De theatergroep

En dan is er nog de theatergroep, waar het twee jaar geleden allemaal mee begonnen is. Toen werd Reis over Zeven Zeeën in het Beauforthuis tijdens het Festival Achter de Linie alleen op het toneel uitgevoerd en werd de muziek door een professioneel ensemble gespeeld. De theatergroep bestaat uit 25 kinderen. Alle kinderen tussen 7 en 12 jaar konden zich hier voor opgeven, met of zonder acteerervaring. Kinderen van Nieuwegein tot Amersfoort hebben zich hiervoor aangemeld. Vanaf zondag 15 januari 2012 repeteren deze kinderen (bijna) wekelijks in het Beauforthuis.

Reis over Zeven Zeeën

De voorstelling Reis over Zeven Zeeën is in 2010 gemaakt door Jette van den Berg (script, regie), Bart Soeters en Floris Verbeij (composities, muzikale leiding). Ook ditmaal is Jette van den Berg regisseur van de voorstelling. Soeters en Verbeij zijn opnieuw als muzikaal leiders bij het project betrokken en hebben de liedjes uit de voorstelling gearrangeerd voor het niveau van de kinderen van De Stuifheuvel. 

Kinderen Maken Muziek

In mei lanceerde Prinses Máxima met haar 40ste verjaardag samen met het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie het programma Kinder Maken Muziek, dat als doel heeft kinderen in Nederland in groepsverband een muziekinstrument te leren spelen. Van de 184 ingestuurde initiatieven werden er 31 gehonoreerd, waaronder ons project Reis over Zeven Zeeën. Dankzij deze bijdrage kunnen we 100 kinderen 4 maanden lang muziekles geven. Zie ook www.kinderenmakenmuziek.nl