Achter de Linie - daar gebeurt het!

Met de liedjes nog rondzingend in onze hoofden, kijken we met een ongelofelijk blij en tevreden gevoel terug op zondag 22 april 2012, waarin totaal meer dan 150 kinderen hebben meegewerkt aan twee schitterende uitvoeringen van de voorstelling Reis over Zeven Zeeën in de Oosterkerk in Zeist: op het toneel, in het orkest en achter de schermen.

Bekijk hier enkele foto's.

De kinderen uit het orkest en de ‘achter de schermen’-groep zijn afkomstig van De Stuifheuvel, basisschool voor kinderen met een lichte beperking. Ze begonnen in januari met de voorbereidingen: met muzieklessen (op gitaar, trompet, klarinet, accordeon of cajon), de meesten hadden nog nooit een instrument in handen gehad. Vanaf maart zijn ze samengebracht in twee orkesten om de liedjes van de voorstelling te leren spelen. Ook ontwierpen ze posters, maakten ze decorstukken en schreven een artikel voor de lokale krant (zie bijlage). Tegelijkertijd kwamen de afgelopen maanden wekelijks kinderen uit de hele regio bijeen in de theatergroep om het stuk, geschreven en geregisseerd door Jette van den Berg, in te studeren.

Zondag 22 april was het eindelijk zover en konden deze kinderen laten zien wat ze alleemaal hebben geleerd. Ze hebben het geweldig gedaan!

Maar niet zonder de hulp van vele ouders, vrijwilligers en medewerkers en een ijzersterk artistiek team. We hebben allemaal ontzettend genoten van dit project!!!

En hopelijk niet voor het laatst! We werken alweer aan plannen voor een project in de zomer. Op de hoogte blijven? Stuur een mailtje met 'nieuwsbrief aan' naar info@achterdelinie.nl.

 

Voorstellingen Reis over Zeven Zeeën

Zondag 22 april om 17.30 & 20.15 uur in de Oosterkerk in Zeist

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de muziektheatervoorstelling Reis over Zeven Zeeën van schrijfster/regisseur Jette van de Berg. 25 kinderen uit de hele regio studeerden onder haar leiding wekelijks het stuk in. 100 kinderen van basisschool De Stuifheuvel kregen de afgelopen maanden muzieklessen van de Zeister Muziekschool en vormen twee orkesten die de liedjes uitvoeren. Ook werkten zo´n 30 kinderen op de Stuifheuvel achter de schermen aan posters en decorstukken.

Op 22 april is het eindelijk zover, dan wordt Reis over Zeven Zeeën uitgevoerd in de Oosterkerk in Zeist. Beide orkesten voeren de voorstelling eenmaal uit. Reis over Zeven Zeeën is een spannend verhaal waarin een groep kinderen tussen de piraten en de monsters belandt nadat ze probeerden te ontsnappen aan een uitje naar het belastingmuseum.

Reis over Zeven Zeeën is mede tot stand gekomen dankzij deelname aan het Programma Kinderen Maken Muziek, dat Prinses Máxima met haar 40ste verjaardag in het leven heeft geroepen, met als doel om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met een muziekinstrument. Zie www.kinderenmakenmuziek.nl voor meer informatie.

Datum: zondag 22 april 2012
Aanvang voorstellingen:
17.30 & 20.15 uur
Locatie: Oosterkerk, Woudenbergseweg 44, Zeist
Entree: € 5 normale prijs en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar en mensen met een kleine beurs
Reserveren via info@achterdelinie.nl
Meer informatie: info@achterdelinie.nl of 0343 49 18 58 (Beauforthuis)

Script & regie - Jette van den Berg; muziek & arrangementen - Bart Soeters & Floris Verbeij; dirigent - Marieke Moraal; ensemble - Liesbeth Janse (zang), Floris Verbeij (piano), Bart Soeters (bas) & Janco van der Kaaden (percussie)

Reis over Zeven Zeeën is een samenwerking tussen De Stuifheuvel, Zeister Muziekschool en Stichting Kamperlinie en tot stand gekomen dankzij Kinderen Maken Muziek, Provincie Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Zeist, Van Veenendaal-Bot Stichting.

Máxima over Kinderen Maken Muziek

Prinses Máxima vertelde in Kunststof TV over Kinderen Maken Muziek, waaraan Achter de Linie ook deelneemt. Bekijk het interview
Bekijk het bezoek van Máxima aan een ander project in Heerhugowaard

Lees ook het artikel over de muzieklessen op de Stuifheuvel in De Nieuwsbode: klik hier

Eerste muzieklessen op De Stuifheuvel!

Zeist, 10 januari - 50 instrumenten arriveerden vanochtend op sbo De Stuifheuvel, daarna kwamen de docenten van de Zeister Muziekschool en om half twee was het zover: de eerste muzieklessen konden beginnen! Zie hier de foto's (van de klarinetlessen maken we volgende week nog een foto):

 

Atrap orkestgroep Reis over Zeven Zeeën

Informatiemiddag op Basisschool De Stuifheuvel

Zeist, 23 november 2011 - De kinderen uit de bovenbouw van Basisschool De Stuifheuvel (Kerkebosch) hebben afgelopen dinsdag gehoord welke instrumenten zij kunnen gaan leren spelen in het kader van het muziektheaterproject Reis over Zeven Zeeën. Vanaf januari krijgen de ongeveer 100 kinderen muzieklessen op trompet, gitaar, klarinet, accordeon of cajon, zodat zij eind april zijn klaargestoomd voor het orkest van de einduitvoering van de voorstelling Reis over Zeven Zeeën. De muzieklessen kunnen worden gegeven dankzij het Programma Kinderen Maken Muziek, dat Prinses Máxima in mei lanceerde. Nog eens 25 kinderen gaan zich achter de schermen bezighouden.

Regisseur en schrijfster Jette van den Berg was naar de school gekomen om de kinderen alles over de voorstelling te vertellen. José Bosschers van de Zeister Muziekschool liet de instrumenten zien waar tussen ze kunnen gaan kiezen. Onder pianobegeleiding van Floris Verbeij (componist van Reis over Zeven Zeeën) werd alvast een liedje uit de voorstelling gezongen.

De bovenbouw van de Stuifheuvel vormt de orkestgroep en de produktiegroep van het project. Er zijn daarnaast 25 plekken beschikbaar in de theatergroep, deze kinderen zullen de rollen spelen in het stuk. Voor deze groep geldt een open inschrijving. Kinderen tussen 7 en 12 jaar kunnen zich hiervoor nog tot 10 december aanmelden via info@achterdelinie.nl. Daarna wordt er geloot.

 

Prinses Máxima bij uitwisselingsdag

‘Kinderen Maken Muziek'

Utrecht, 22 november 2011 - Tijdens de uitwisselingsdag op dinsdag 22 november met alle 31 deelnemende projecten van ‘Kinderen Maken Muziek’, bracht Prinses Máxima ons een bezoek. Met veel interesse heeft ze geluisterd naar onze plannen en ze had ook nog even tijd voor een groepsfoto.

Tijdens de uitreiking van de Appeltjes van Oranje op 17 mei 2011 lanceerde Prinses Máxima ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag het programma 'Kinderen Maken Muziek'. Doel van het programma is dat zo veel mogelijk kinderen in aanraking komen met muziek, een instrument leren bespelen en vanaf het begin ook in groepjes samen muziek maken.

'Kinderen Maken Muziek' wordt, behalve door het Oranje Fonds, mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Skanfonds en tal van particuliere giften. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

 

Meld je nu aan voor Reis over Zeven Zeeën

Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het maken van de muziektheatervoorstelling Reis over Zeven Zeeën.

Er is plaats voor 25 kinderen in de theatergroep, die de rollen in deze muziektheatervoorstelling zullen spelen. Tussen januari en april 2012 wordt op 10 zondagochtenden gerepeteerd in het Beauforthuis in Austerlitz.

In het voorjaar wordt de voorstelling uitgevoerd voor publiek. Exacte data worden binnenkort bekendgemaakt. Alle informatie lees je hier.

Samenwerking De Stuifheuvel en Zeister Muziekschool

De voorstelling wordt uitgevoerd met een groot orkest van bovenbouwkinderen van De Stuifheuvel, basisschool voor speciaal onderwijs in Zeist.

Terwijl kinderen in de theatergroep de rollen instuderen, krijgen de kinderen in deze orkestgroep wekelijkse muzieklessen van docenten van de Zeister Muziekschool. Dit orkest is mogelijk gemaakt dankzij een gift van het programma Kinderen Maken Muziek, een initiatief van Prinses Máxima. 

Daarnaast gaat een groep kinderen van de Stuifheuvel zich achter de schermen bezighouden met decors, pr, licht & geluid en film in de zogeheten productiegroep.

Wie hebben Reis over Zeven Zeeën gemaakt?

De voorstelling Reis over Zeven Zeeën is ontwikkeld door Jette van den Berg (script, regie), Bart Soeters en Floris Verbeij (composities, muzikale leiding). Hij werd in 2010 voor het eerst door een groep kinderen uitgevoerd tijdens het Festival Achter de Linie.

Komende winter gaat het project dus op herhaling, maar dan in uitgebreidere vorm: meer repetitiedagen, een groter verhaal en met een kinderorkest.