El Greco de Toledo

U luistert naar El Greco de Toledo
flamenco-opera van Eric Vaarzon Morel

 

El Greco de Toledo kwam tot stand in samenwerking met Vrede van Utrecht.

 


speellijst rest van het land

Hemelse muziek, aardse flamenco en geïmproviseerde muziek komen bij elkaar in de eerste flamenco-opera El Greco de Toledo van gitaarvirtuoos Eric Vaarzon Morel.

De opera vertelt het verhaal van de kunstschilder El Greco, die ambieert hofschilder te worden van Philips II, maar na afwijzing zich gedesillusioneerd terugtrekt. En terwijl hij de laatste jaren van zijn leven in ondragelijke eenzaamheid doorbrengt, komt zijn schilderkunst tot ongekende bloei.
Het libretto is gebaseerd op spirituele teksten van de mystici Teresa de Ávila en Juan de la Cruz en de laatste brief van El Greco zelf.

Eric Vaarzon Morel (Amsterdam, 1961) komt uit een kunstenaarsfamilie. In de stamboom komen sinds 1780 elf kunstschilders, een graficus, een tekenares en twee beeldhouwers voor. Vaarzon Morel hoort thuis zijn eerste flamencomuziek. Zijn moeder ontdekt in Spanje de flamencodans en neemt in Amsterdam danslessen. In de platenkast thuis staat een flamencoalbum van Sabicas. In 1976 begint de dan zestienjarige Eric Vaarzon Morel een flamencogitaarstudie bij Huib Wilkes, om die later te vervolgen bij de fameuze flamencogrootheid Paco Pena in Frankrijk. op het 7e Rencontres de la guitare in Frankrijk.
lees meer ...

Voorafgaand aan het theaterseizoen doet 'El Greco de Toledo' een aantal bijzondere plaatsen aan: o.a. Boulevard Den Bosch, Concertgebouw Amsterdam (Robeco-zomerconcert) en het Slottuintheater Zeist. Daar, in Zeist, worden de eerste openlucht voorstellingen gespeeld, een ideale locatie voor het schouwspel.

"De omgeving van Slot Zeist biedt een meerwaarde voor de beleving van de voorstelling. De mystieke en spirituele sfeer waarin het leven van El Greco zich afspeelt, krijgt in de openlucht in Zeist een mooie vertaling bij het vallen van de avond," - Eric Vaarzon Morel.

 wanneer en waar?

Donderdag 12 en vrijdag 13 augustus 2010 zijn er uitvoeringen ( 21.00 uur), niet op het Beauforthuis-terrein, maar in het Slottuintheater in Zeist (bij Slot Zeist, entree via de brug aan de Hernhuttersingel).


 

 

 


Ook in Zeist het kamermuziekfestival Zeister Muziekdagen 2010 van 14 tot 28 augustus